18 Eylül 2013 Çarşamba

Günün Lezzeti - Toyota Supra Mark IV


Her gün eşimle birlikte işlerimize gidiş güzergahımız olan Eskişehir Yolu İnönü Bulvarı üstünde günün her saatinde müthiş yoğunlukta bir araç trafiği oluşmakta. Bu sıkıcı duruma hergün mağruz kalmanın zorluklarıyla mücadele edebilmek için kendinize türlü türlü uğraşlar buluyorsunuz haliye. Müzik dinlemek, film izlemek ve internette dolaşmaktan bıktığınızda da etrafınızdaki araçlara göz atıyor, gözünüze sıradışı bir araç çarparsa da sevinerek onu inceliyorsunuz.

Bu sabahki sıradışı otomobilimiz 1993-2002 yılları arasında üretilen ve başta "The Fast and the Furious" olmak üzere pek çok yüksek tirajlı Holywood filminde boy göstererek şöhret kazanan Mk. IV Toyota Supra idi.


Honda NSX, Nissan 300ZX, Mazda RX7 ve Mitsubishi 3000 GT ile birlikte Japonya'da üretilen sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen über-otomobilden biri olan MK4 Supra'nın Euro-Spec (Avrupa için üretilen)  stock (fabrika orjinali) versiyonu 3 litrelik Çift Turbolu V6 motoru ile 324 HP güç ve 427 NM tork üretmekteydi. 0'dan 100kms hıza 4.6 saniyede çıkan, Çeyrek Mile ulaşması ise yalnızca 13.1 saniye süren Supra'nın azami hızı ise (limitör açıldığında) 285 kms idi. 


Uzunluğu 4.5 metre, genişliği 1.8 metre, yüksekliği ise yalnızca 1.25 metre olan Supra'nın ağırlığı yaklaşık 1500kg  idi. 


Sıralı (Sequential) olarak çalışan iki adet Turbo ile aşırı olarak beslenen Supra hızlı gitmesi kadar dönemin Formula 1 yarış otomobilleri teknolojisiyle üretilen 4 sensörlü ve 4 kanallı, dolayısıyla 4 tekerleğe ayrı seviyelerde basınç uygulayabilen ABS Fren sistemi sayesinde durması ile de ünlüydü.  


Supra'nın günümüzde dahi süren popülaritesinin en büyük etkeni; sahip olduğu müthiş modifikasyon potansiyeli ve başarılı şasi dinamiklerinin onu yasadışı sokak yarışlarının yıldızı yapmasıydı. 


Başta motor kontrol ünitesi ve turbolar olmak üzere, çeşitli modifikasyonlarla zorlanmadan 1000 HP ve üstü güçlere ulaşabilen Supra, Ülkemizde düzenlenen drag ve drift yarışlarında da haklı bir üne sahiptir.


Devasa arka spoilerı ile trafikte çok rahatlıkla ayırt edilebilen Toyota Supra Mark IV'ü Allah sahibine bağışlasın. 

Keyifli sürüşler dilerim.

Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...