5 Kasım 2013 Salı

İlk İnceleme - Yeni Mercedes S Serisi (W222)

Mercedes Benz firmasının 1954 yılından günümüze değin "Amiral Gemisi" ünvanını taşıyan ve en büyük boyutlu serisi konumunda bulunan S Serisi, 2013 yılının son çeyreği itibariyle yenilendi. Ekim ayında resmi satışları başlayan W222 kasa kodlu güncel S Serisinin bizzat çektiğim resimleri eşliğinde taşımakta olduğu yeni özelliklerini bu konu başlığında ele alıyoruz. 

DIŞ:


Yeni S Serisinin dış görünümü, ilk bakışta Mercedes'in son dönemdeki ses getiren konsept otomobillerinden F700'den ciddi manada esintiler taşımakta. İrileşen krom ön ızgara, büyütülen ve hatları düzleştirilen led ön farlar ve yalın olduğu kadar aerodinamik de olan tampon ve motor kaputuyla modern, şık ve cüsseli bir duruşu var yeni S Serisinin. 




Yan hatları ise son dönemde ses getiren CLS ve CLA gibi Stuttgartlı sportif modellerdende hatırladığımız ön çamurluktan arka kapıya kadar uzanan belirgin çizgi, önden arkaya doğru yükselen ve yükseldikçe camların boyutunu da daraltan Coupe tarzı bel çizgisi ve bir önceki S Serisi jenerasyonunda aşırı şişik olması sebebiyle eleştiri alan çamurlukların yalınlaştırılmış hali işe şekilleniyor.


Yalınlaşma ve aracın cüssesini ortaya koyma konusunda müdahalede bulunulan bir diğer kısım da aracın arka kısmı. Küçültülüp düzleştirilen stop lambaları ve sadeleştirilen arka tampon ve bagaj kapağı ile tertemiz ve kalıplı bir duruş ortaya koyuyor bu açıdan da Yeni S Serisi.

İÇ:


Mercedes S Serisine nesiller boyudur süren haklı ününü kazandıran iç mekana geçtiğimizde, dışarıdaki yalınlık trendinin burada da devam ettirildiğini gözlemliyoruz. Ama bu sadelik sizi yanıltmasın; Yeni S Serisinde öylesine yüksek bir teknoloji ve kalite bulunmakta ki, daha onunla ilk karşılaşmanızda bundan etkileniyorsunuz.



Vücudunuzla temas eden, gözünüzün görebileceği her noktada en yüksek kalitede seçilmiş ve en ileri işçilik seviyesiyle montajı yapılmış deri, ahşap ve krom döşeme ve yüzeylerle karşılaşıyorsunuz Yeni S Serisinde.



Aracın ön kısmında sürücü ve yolcu için hazırlanan alandaki başrolü 2 adet 12.3 inç ebadındaki devasa yüksek çözünürlüklü LED ekranlar domine etmekte. Bu ekranlardan sürücünün önüne denk geleninde kilometre, devir, yakıt göstergeleri ile yol bilgisayarı gibi sürüşe yönelik görseller yansıtılmakta iken; orta konsolda bulunan diğer ekranda ise Mercedes'in kısaca "Command" olarak adlandırdığı, aracın multimedya, navigasyon, 4 zonlu klima, çok  fonksiyonlu koltuklar, sürüş kameraları gibi tüm diğer yüksek teknoloji kullanılan özellikler toplanmış durumda olduğunu görüyoruz.



Gelelim S-Serisinin diğer tüm otomobillerin öykünerek baktığı yüksek teknolojili özelliklerine:




  • Standart donanımda hava süspansiyonlarının sunulması (Airmatic), opsiyonel olarak ise otomobilde otonom sürüş öncesi son durak olarak görülen Magic Body Control (Önündeki yolu kameralar ve radarlar vasıtasıyla tarayarak tüm yürüyen aksam ve şasi dinamiklerini gelecek koşullara göre optimize eden otomotiv endüstrisindeki hali hazırda bulunan en ileri sürüş destek sistemi).
  • Beyazdan pembeye 7 renkte ayarlanabilen ve kabindeki tüm stratejik noktalara "kibar" bir huzme veren ambiyans aydınlatmaları.
  • Özel bir parfüm firması tarafından Mercedes-Benz için geliştirilen 3 farklı koku seçeneği ve yoğunluğunda ayarlanabilen kabin-içi parfümleme sistemi.
  • 24 hoparlörlü ve 200GB hafızalı Burmeister marka profesyonel hi-end surrond müzik ve sinema sistemi.
  • 360 Derece Kamera Sistemi.
  • Baldır desteği de sunan, geriye yatırılabilir arka koltuklar.
  • Sıcak taş masajını da içeren 6 farklı masaj modu.
  • Tamamen ısıtmalı ve soğutmalı döşemeler (koltuk, direksiyon, kol dayama, kapı içi).
  • Buzdolabı, TV, DVD, Wi-Fi Hot Spot ve aklınıza gelebilecek her nevi konfor unsuru. 



Bu kadar methiyeden sonra gelelim Yeni S Serisine ilişkin olumsuzluklara:

  • İç hacminin sınıf gereksinimlerini karşılamakla birlikte, bilhassa BMW'nin uzun şasili L takılı 7 Serisi modeline oranla biraz dar kaldığını belirtmemiz gerekiyor.
  • Benzeri bir durum bagaj kompartımanı için de söz konusu. Gerek dar yükleme ağzı gerekse 510lt'lik hacmi (ki opsiyonel donanım olan buzdolabı seçildiğinde bu hacim daha da daralıyor) ile bu sınıf için vasat diye nitelendirebileceğimiz bir konumda W222.

Netice itibariyle, kibarlığı, modernliği, kalitesi, sonsuz konfor sunan teknolojileri ile biz Yeni Mercedes-Benz S Serisini, tıpkı önceki tüm S Serileri (W220 hariç) gibi beğendik. Test etmek ve sürüş dinamiklerini yorumlamak için de sabırsızlıkla test aracının gelmesini beklemekteyiz. 

Keyifli bir haftasonu geçirmenizi dilerim.






















Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...