13 Ocak 2014 Pazartesi

2014 Detroit Otomobil Fuarı Kapılarını Açtı


Otomotiv dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri konumunda bulunan Detroit Motorshow (Detroit otomobil Fuarı) 13 Ocak 2014 tarihinde kapılarını açtı. Dünya'daki tüm otomobil gazetecileri ve meraklılarının da gözleri ve gönülleri da haliyle Detroit'e kitlendi. 26 Ocak 2014 tarihine kadar ziyaretlere açık kalacak olan Detroit Motor Show'un en iddialılarını Otomobilgurmesi sizin için derledi. Keyifli seyirler ;)

MERCEDES YENİ C SERİSİ (W205)

7 yılllık başarılı bir üretim sürecinin ardından Mercedes C Serisi için yenileme zamanı geldi. Resmi lansmanını Detroit Motorshow'da yapan W205 kodlu Yeni C Serisi, gözlere ve kalbe hitabeden iddialı dış ve iç tasarımının yanı sıra opsiyonel olarak sunulan ve D Segmentinde bir ilk olan Airmatic hava süspansiyonu, kaza ihtimalinde direksiyona da müdahalede bulunabilen Distronic Plus, yolcular için sunulan uçaklardaki "uçuş rotası ekranı"na benzeyen "sürüş rotası ekranı" ve araç içi kablosuz internet yayını yapmanın fonksiyonlarından yalnızca birkaçı olduğu güncellenmiş COMMAND sistemi gibi sıradışı donanımlarıyla sınıfının çıta yüksekliğini belirleyecek model olmak iddiasında.  






CHEVROLET CORVETTE C7 Z06

Gerçek bir Amerikan ikonu olan Cevrolet Corvette, yedinci kuşağıyla gözünü Ferrari ve Lamborghini gibi asil Avrupalı süperspor otomotiv üreticilerinin klasmanına göz dikti. Bu minvalde Corvette cephesindeki en yeni gelişme süper performans modeli Z06'nın Detroit Motorshow'da tanıtılıyor olması. 629 HP güce ve 650 NM torka sahip olan 6.2 litrelik V8 motorlu Z06'nın 0-100kms hızlanması da "dudak uçuklatıcı" tabirini tam manasıyla hakediyor: 3.4 saniye. Bu kaslı Amerikan canavarının azami hızının ise 325kms'nin üzerinde olması bekleniyor. 





FORD ATLAS CONCEPT (YENİ F-150)

Amerika'yı Amerika yapan sıfatların belki de birincisi "Büyüklük"tür. Otomotiv sektöründe her ne kadar süregelen ekonomik krizler sebebiyle Amerikalı binek araçlar dahi "görece" küçülme trendine girmişse de Pickup segmenti hala gerçek bir Amerikalı edasında yoluna devam ediyor. Ford'un bir sonraki jenerasyon F-150 serisinin konsept versiyonu olan Atlas cüssesiyle olduğu kadar radarlı hız sabitleyici, koltuk ısıtma ve soğutma gibi lüks segmentten alınan donanımlarıyla da "Büyüklük" sıfatının en iyi taşıyan Detroit lansmanlı araçların başında geliyor.







BMW M3 / M4

Piyasaya sunulması üzerinden 30 yıla yakın zaman geçti ve M3 artık tam da "İkon" mertebesine ulaşmışken BMW, radikal bir değişikliğe gitti. Bundan sonra coupe ve cabriolet kasa tiplerinde M3 yerine M4 ismi kullanılacak. 431HP güce ve 550NM torka sahip 6 Silindirli 3.0 litrelik çift turboşarjlı motoruyla şimdilik yalnızca Sedan formunda üretilen Yeni M3 ve M3 ile birebir aynı olan ama tasarımı ve aerodinamisi kendine has bir dinamizmi bulunan M4 0'dan 100kms hıza 4.1 saniyede çıkmak ve sınırlandırılmış azami sürat olarak 280kms'ye ulaşmak garantisi veriyor.








MİNİ JOHN COOPER WORKS CONCEPT

Yeni platformuyla büyüyen ve agresifleşen Mini'nin en performanslı modeli olan John Cooper Works (JCW) Detroit'te konsept versiyonuyla boy gösteriyor. Yeni JCW'de kullanılacak 2.0 litrelik turboşarjlı motorun 240HP civarında güç ve 300NM civarında tork sunması bekleniyor.





PORSCHE 911 TARGA

Yeni Porsche 911 Targa"Efsane geri döndü" klişesini kullanmak için biçilmiş kaftan adeta. 1. jenerasyon 930 kasa 911 Targaya gönderme yapan ultra-geniş B sütununda konumlandırılan el yazısı karakterindeki "targa" ibaresi için bile bu aracı alacak müşteriler bulunmakta. Yalnızca 4 çekişli olarak üretilecek olan Targa'nın "düşük güçlü" (!) standart versiyonu 350HP gücündeyken 4S versiyonu ise 400HP gücü ile 300kms hız sınırını zorluyor.






MERCEDES GLA 45 AMG

Mercedes'in Almanya'nın Affalterbach şehrinde faaliyet gösteren performans departmanı AMG, 360HP gücündeki 2.0 litrelik çift turboşarjlı 4 silindirli yeni "minik" (!) motoruna iyiden iyiye alıştı. Kendi segmentinin hali hazırda dünya rekortmeni ünvanını taşıyan bu müthiş motorun yeni adresi ise Mercedes'in Yeni C Segmenti Premium Crossover modeli olan GLA. Detroit'te lansmanı yapılacak olan GLA45 AMG, rekortmen motoru, dinamik ve şık hatları ve 4matic isimli 4x4 çekiş sistemi ile şehir kovboylarının yeni gözdesi olmaya aday. 






BMW 2 SERİSİ

BMW'nin C Premium segmentini yaratan efsane modeli olan 2002'nin üretiminin durmasının üzerinden 39 yıl geçmişti ki iddialı Alman üretici 2 Serisinin üretimine start vererek bu sınıfa geri döndü. Şimdilik yalnızca coupe formunda üretilen 2 Serisinin kısa süre zarfında cabriolet (üstü açılabilen tenteli)  ve 4 kapılı coupe (GranCoupe) versiyonunun da üretilmesi gündemde.   






FORD MUSTANG GEN6

1964'ten bu yana kesintisiz olarak üretilmekte olan Ford'un ikon mertebesindeki modeli Mustang, modernleşen ve bir o kadar aerodinamik olan en yeni (6'tıncı) kuşağı ile Detroit Motorshow'da lansman yapıyor. Isıtmalı ve soğutmalı deri koltuklar, yeni dokunmatik multimedya sistemi gibi donanımlarıyla iç kısımda da çağı yakalayan Mustang 5.0 litre hacmindeki Coyote lakaplı efsane motrunun yanı sıra 6'ncı jenerasyonunda 50 yıllık yaşam sürecinde ilk defa kullanılacak olan 2.3 litrelik 4 silindirli ve turboşarjlı Amerika standartlarında "minicik" olan bir motora da sahip olacak. Sakın küçücüktür diye çelimsizdir zannetmeyiniz, bu ufaklığın gücü 305 HP. 






CADİLLAC ATS

Amerikanın en köklü prestijli otomobil markası olan Cadillac, Dünya'nın krizlerle boğuştuğu bu "iktisat devri"nde yeni giriş modeli olan ATS ile Detroit'te boy gösteriyor. 2.0 litrelik 272HP gücündeki 4 silindirli ve 3.6 litrelik 321HP'lik 6 silindirli motorları ile şasisi ana holding GM'in Avrupa'daki lokomotif markası olan Opel'in başarılı Insignia modelinden alınmış. Arkadan itiş yahut 4x4 çekiş sistemleriyle satın alınabilen "ufak" Caddy'nin dış görünümü ve kabin tasarımı ve donanımları ise klasik premium Cadillac havasında.





CHRYSLER 200

Fiat tarafından satın alınan Chrysler, bu yolla elde ettiği finansal güç ile D-Premium segmentine geri dönmeye çalışıyor. Japon ve Avrupa tasarım akımlarının hakim olduğu Yeni 200 için "Amerikan Otomobili demek için bin şahit ister" kanaatindeyiz. 





VOLKSWAGEN BEETLE DUNE CONCEPT

Volkswagen Beetle, yahut Ülkemizde bilinen adıyla Tosbağa, agresif bir konsept ile Detroit'te ben de varım diyor. Sportif bir crossover coupe formatında tasarlanan VW Beetle Dune Concept'in üretime geçeceği günü sabırsızlıkla bekliyoruz.




SUBARU IMPREZA WRX STİ 

300HP'lik bir Turboşarjlı Boxer Motor, sürekli 4x4 çekiş sistemi, devasa bir arka spoiler ve altın rengi jantlar...Hele bir de rengi 555 mavisi olursa, Subi hayranlarının kalplerini hoplatmak için gerekli formül bulunmuş demektir. 1992'den günümüze ralli parkurlarında olduğu kadar şehir asfaltında da fırtınalar estiren Subaru Impreza'nın en yeni versiyonu Detroit'te lansman yapıyor. Ezeli rakibi Mitsubishi Evo bakalım hangi fuarda cevap verecek...





GMC CANYON

Bir Mega Amerikan Pickup daha. GM'in sportif üst segment markası olan GMC, Canyon modeli ile "Amerika kırsalının daimi hakimi benim" diyor adeta. ABD ölçüleriyle yakıt cimrisi 4.3 litrelik V6 motoru ve lüks donanımlarıyla GMC'nin "ekonomik" modeli olan Convoy'un tasarımının özelliklerinin oldukça ilerisinde olduğu kanaatindeyiz.





JEEP GRAND CHEROKEE FL

WK2 üretim kodlu 4'üncü Jenerasyon Jeep Grand Cherokee, piyasaya sunulduğu 2009 yılından bu yana birbiri ardına maruz kaldığı makyaj operasyonlarına Detroit'te lansmanı yapılan 2015 modeli ile devam ediyor. Yeni LED teknolojili farları, gösteriş seviyesi artırılmış tamponları ve elden geçen kabin ve donanımıyla Yeni Grand Cherokee, meraklılarının gönülerindeki yerini perçinlemeyi hedefliyor.





AUDİ ALLROAD SHOOTİNG BREAK CONCEPT

Pek çok Avrupalı otomobil meraklısının merakla yolunun gözlediği Audi'nin B Segmenti Premium Crossover modeli Q1, Allroad Shooting Break Concept adlı konsept çalışmasıyla Detroit Motorshow'da perdeyi araladı. 2.0 litrelik Turboşarjlı benzinli motorun arka aks üzerinde konumlandırılan bir elektrik motoruyla kombine edildiği bu iddialı konsept Audi, 410HP güç ve 550 NM tork sunan Hybrid kombinasyonuyla 0'dan 100kms'ye 4.6 saniyede çıkmak ve bu esnada 100km'de yalnızca 1.9 lt benzin tüketmek gibi "çılgınca" veriler vaad ediyor.  





VOLVO CONCEPT XC COUPE

2003 yılından bu yana yollarda (ve arazide) olan Volvo XC90 için artık değişim zamanı geldi. 2015 model yılında üretime geçmesi planlanan Volvo'nun Amiral Gemisi'nin nasıl bir tasarıma ve hangi çığır açan teknolojik özelliklere sahip olacağının sinyalini veren ise Detroit Motorshow'da tanıtımı yapılan Concept XC Coupe oluyor. Yeni XC90'ın modern, fonksiyonel bir o kadar da sağlam ve şık bir araç olacağını biz otomobilseverlere müjdeleyen Concept XC Coupe'nin otonom sürüş (sürücüye ihtiyaç duymayan otomobil) gibi otomotiv tarihinde dönüm noktası olacak bir teknolojik özelliği de taşıması beklenen XC90'da vücut bulmasının sabırsızlıkla beklemekteyiz.








Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...