1 Eylül 2014 Pazartesi

Yeni Volvo XC90 Tanıtıldı




 İsveçli premium otomobil üreticisi Volvo'nun 2003 yılından bu yana üretmekte olduğu büyük SUV segmenti aracı XC90, 11 yıllık piyasa serüveni sonrasında tamamen yenilendi ve Paris Otomobil Fuarında kamuoyuna tanıtıldı.

İlk jenerasyonda 7 kişilik kapasitesi, işlevselliği ve ileri güvenlik sistemleri ile segmentinde kendine yer bulan XC90, ikinci jenerasyonuyla bu özelliklerin yanına albenili tasarım, lüks donanım ve ekonomik/verimli motorları da eklemiş görünüyor.



SPA isimli kompozit metal alaşımdan üretilen yeni nesil Volvo platformunu kullanan Yeni XC90 güvenliğiyle olduğu kadar hafifliği ile de adından söz ettirmeyi amaçlıyor.




Dış görünümde bir önceki kuşağın büyük boyutları korunurken, füturistik İsveç tasarım yaklaşımlarının kullanılması ile son derece modern ve karakterli bir duruş sergileyen bir tasarım çizgisi oluşturulmuş. 



Sade hatların, t şeklindeki led farlar ve büyük krom radyatör ızgarası ve kaslı çamurluk çıkıntıları gibi detaylarla şıklığa dönüştürüldüğü Yeni XC90, tamamen yenilenen iç tasarımıyla da "ben buradayım" diyor. 


Tablet bilgisayar şeklinde tasarlanan orta konsol, tamamen dokunmatik yapısı ile hem işlevselliğe hem de şıklığa göz kırpıyor. 


Aracın iç kısmında kullanılan en üst kalitedeki deri, ahşap ve krom kaplamalar, yalın İsveç lüksünü simgelerken gerçek yekpare kristalden üretilen vites topuzu kokpitteki en dikkat çeken parça oluyor.


Biraz da teknik özelliklerden bahsedelim isterseniz.

Volvo, motor teknolojisindeki trendleri yakalamakta biraz geç kalsa da downsizing (hacim düşürme) ekolüne Yeni XC90 ile sağlam bir adım atmış. Tüm model gamında 2 litre hacminde 4 silindirli benzinli, dizel ve hibrit motorlar bulunmakta.


Yeni motorların güç skalası ise şöyle sıralanıyor:

1. 2.0 litre BiTurbo Dizel - 222 HP
2. 2.0 litre Turbo-Kompresör Benzinli - 316 HP
3. 2.0 litre Turbo-Kompresör-Hibrit - 390 HP

Tamamı 4 çekiş sürüş sistemiyle (AWD) piyasaya sunulacak bu motorlara daha sonraları yalnızca önden çekişli (FWD) olarak sunulacak 187 HP'lik bir turbo dizel motorun da ekleneceği Volvo tarafından ifade edilmekte. 


Volvo'nun, 2020 yılı itibariyle "Kazalarda 0 ağır yaralanma ve/veya ölüm" hedefine uygun olarak otonom sürüş güvenlik sistemlerinin de yoğun olarak kullanılmakta olduğu Yeni XC90'ın 2015 yılı bahar aylarında satışa sunulması bekleniyor.

Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...