16 Mart 2021 Salı

ilk ve Tek Yerli Otomobilimiz - Devrim Otomobili

 



İlk ve maalesef (şimdilik) son tamamen yerli otomobilimiz olan Devrim’i ihtiva etmeyen bir Türkiye menşeili otomobil kitabının asla yazılmaması gerektiği düşüncesindeyim. Zira görece küçük bir cüsse, ufak bir motor ve sempatik bir tasarıma sahip olan bu mütevazi otomobil, 1961 yılında, tamamı Türk Mühendisleri tarafından yalnızca 130 günde Eskişehir ilimizde bulunan TÜLOMSAŞ Fabrikasında bulunan bir atölyede canla başla çalışılarak üretilmiştir.

 


29 Ekim 1961 tarihinde gerçekleştirilen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında lansmanı bizzat devrin Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL tarafından yapılan Siyah Renkli Devrim Otomobili, maalesef deposuna yeteri kadar yüksek oksanlı benzin konulmamış olması hasebiyle 100 metre kadar yürüdükten sonra stop etti ve büyük özveri ve girişimcilik ruhuyla üretilen bu çok çok özel proje milliliği son derece tartışılır olan devrin basın yayın organlarında uğradığı kıya sıya eleştiriler sebebiyle seri üretime geçmek şansını yitirmiştir.

 


Halbuki bu talihsizliğin yaşanmasının hemen ardından benzini bittiği için stop eden Siyah Devrim Otomobilinden inen Sayın Cumhurbaşkanı ve mahiyetindeki kişiler, deposu dolu olan Krem Renkli diğer Devrim Otomobili Prototipiyle Anıtkabir’e kadar gayet başarılı bir test sürüşü gerçekleştirmişler ve Atamızı İlk Yerli Otomobilimiz ile ziyaret ederek ruhunu şad etmişlerdi.  

 


Bugünlerde retro tasarımlı otomobiller çok revaçta malumunuz. Keşke bir Türk girişimci çıksa da Devrim'i efsanevî tasarımını muhafaza ederek 21. Yüzyıl teknolojisi ve standartlarıyla yeniden üretse diyorum.

 


Bırakın Ülkemizi, Dünyada dahi gayet iyi satış yapacağı ve Ülkemize katma değer yaratacağı kanaatindeyim.

 


Düşünsenize bir değerli gurmeler: Tamamen elektrikli, tek şarjla 500 km menzil sahip, 0'dan 100kms hıza 3 Saniyenin altında çıkabilen, tam otonom sürüş sunabilen, Ceylan derisi ısıtmalı soğutmalı masajlı koltuklu, ambiyans aydınlatmalarına ve Smart telefonlarla tam entegrasyon halinde çalışan multimedya navigasyon sistemine sahip olan 21nci Yüzyılın Devri Otomobili.

 


Hayalî bile güzel.

Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...