Trafik cezalarına yüzde 7,7 oranında zam yapıldı.
1 Ocak 2011'den itibaren en düşük trafik cezası 53 TL, en yüksek ceza ise 15 bin 640 TL olacak.
Kırmızı ışık ihlali yapanlara 140 TL ceza uygulanacak.
Alkollü araç kullananlar ise ilk kez yakalanmaları durumunda 590 TL, 2. defada 739 TL, 3 ve üçten sonra ise 1185 lira ceza ödeyecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın yeni ceza sistemi şöyle:
Alkollüye 6 ay hapis
"Alkollü araç kullanan sürücülerin ilkinde 6 ay, ikincisinde 2 yıl, 3 ve fazlasında ise 5 yıl ehliyetlerine el konulacak. 3 veya daha fazla alkollü yakalanan sürücülere en az 6 ay hapis cezası verilecek.
Uyuşturucu madde alarak araç kullananlara 1185 lira,
Toplu taşım araçlarında sigara içenlere de 75 TL ceza uygulanacak.
Kemersiz çıkmayın
Hız sınırını % 30 aşanlar 140 TL,
% 30'dan fazla aşanlar da 290 lira ceza ödeyecek.
Cezayı peşin ödeyenlere indirim uygulanacak
Gerekli yerde hızını azaltmayan, öndeki aracı güvenli mesafeden takip etmeyen, dönüş kurallarına uymayan ve emniyet kemeri takmayan sürücüler 66 TL para cezasıyla karşılaşacak.
Kaza mahallinden ayrılmayın
Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 66 lira ceza ödeyecek.
Sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge vermenin cezası 739,
Araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmamanın cezası 140,
Sürücü belgesiz araç kullanmak ve sürülmesine izin vermenin cezası da 290 TL ve 3 ay hapis cezası olarak belirlendi.
Kamyon, otobüs ve çekicilerde takograf, taksilerde ise taksimetre kullanmayanların cezası da 290 TL olarak tespit edildi.
Muayene istasyonu için işletme belgesi ile yetki verildiği halde, işletme şartlarına uymayan veya gerektiği şekilde muayene yapmayan kişilere 4 bin 689 TL'den 15 bin 640 TL'ye kadar para cezası verilecek.
Kaza mahallinde durmayan, trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayan, kazayı yetkililere bildirmeyen ve kaza yerinden ayrılan sürücüler, 140 TL para cezası ödeyecek.
Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında polisten izin almadan olay yerinden ayrılanlar da 290 TL ceza ödeyecek.
Cep telefonu takipte
Yasak yere park etme, yaya, okul geçidi ve otobüs duraklarında durmak, emniyet kemeri bulundurmama, araçtan çöp atma, seyir halinde cep telefonu kullanmanın cezası ise 66 TL.
Özürlülerin araçları için ayrılmış alanlara park edenler 132 lira ceza ödeyecek.
Park yerlerindeki araçlardan yetkisi olmadığı halde ücret alanlara da 66 lira ceza yazılacak.
Kırmızıda geçen yayaya 66 TL
Trafik cezaları yayalar için de artırıldı. Buna göre, taşıt yolunda yürüyen, karayollarında taşıt yolunun sol kenarını izlemeyen, yaya ve okul geçitlerinde ışıklı işaret olduğu halde bu işaretlere uymayan, karşıya geçişlerde işaretlere riayet etmeyen, yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde trafiği tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunan yayalara 66 TL ceza kesilecek.
Keyifli Kazasız Sürüşler Dilerim.
Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002
#otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...
-
Geçtiğimiz hafta Borusan Oto'nun İstinye Plazasına yolumuz düştü. 2 ay kadar önce Ülkemize ithal edileceği duyurulan BMW 5 Ser...
-
Güney Kore son yıllarda ileri teknoloji kullanımının temel başarı kriteri olduğu pek çok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de ...
-
"Jenerasyon", diğer bir ifadeyle "Kuşak" kavramı dünyanın muasır medeniyetlerinde büyük önem atfedilen bir olg...