29 Temmuz 2013 Pazartesi

Günün Lezzeti - 57' Porsche 356 Speedster (Replica)

Kıdemli takipçilerimizin bildiği üzere yılın önemli bir kısmını İstanbul'un güzide sahil ilçesi Tuzla'daki tatil evimizde geçirmekteyiz. Tuzla'daki evimize çok yakın bir konumda yer alan Pendik MarinTurk yat limanı, fırsat buldukça uğradığımız bir mekandır. 

Şık tekneleri, kaliteli restoran ve dükkanları ile tam da hayat gustomuza hitabeden MarinTurk'ün otoparkında geçen gün arabamızı parkettikten sonra bir de ne görelim fevkalade kondisyonda bir Porsche 356 Speedster arz-ı endam etmekte. 

Aracın yanına yaklaştığımızda bunun çok kaliteli bir üretim (büyük olasılıkla PGO menşeili) bir Replica (aslının aynısı) olduğunu idrak ettik. 

Buyrunuz içinde James Dean gibi "Hızlı Yaşa Genç Öl" sözünün ortaya çıkmasına vesile olan bir ünlünün vefat ettiği 1957 model Porsche 356 Speedster (Not: Dean'inki 550 modeliydi ama o da 356 ailesindendi sonuçta) hakkında bizzat çektiğim fotolar eşliğinde bir kaç bilgi kırıntısı.


Porsche firmasının seri olarak ürettiği ilk otomobil olan 356, 1948-65 yılları arasında toplam 70.000 adet kadar satıldı.


"Arkadan motor, arkadan itiş" felsefesiyle Ferdinand "Ferry" Porsche tarafından tasarlanan ve üretilen 356, başta hava soğutmalı boxer motoru olmak üzere pek çok üretim teknolojisini kuzeni (bir diğer Porsche Projesi olan) VW Kaplumbağa/Kaefer/Beetle'dan almaktaydı. 


356, monokok (tek parça halinde üretilen) kaporta yapısı sebebiyle restorasyonu/pas izolasyonu çok da kolay olmayan bir otomobil olarak görülmektedir klasik otomobil çevrelerinde. Her ne kadar ilk 2 üretim yılında gövdenin tamamen aluminyumdan üretilmesi sebebiyle pas oluşumu imkansız olsa da sonraki yıllarda çelik kullanılması sebebiyle pas restorasyonu oldukça zor klasik otomobil olarak adlandırılmaktadır bu efsane Porsche modeli.   



Bugünkü lezzet konuğumuz olan 1957 model Speedster, sadece 140 adet olarak üretilmiş olması, içinde James Dean gibi bir efsanenin vefat etmiş olması, hafif gövdesi (Yaklaşık 800kg) ve zamanına göre çok kuvvetli motoru (130HP) ile adeta yürüyen bir abide mertebesinde.  

Orjinalinin koleksiyon değeri 500.000 USD seviyesinde, burada gördüğünüz Replica içinse 100.000 USD talep edilmekte.

Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...