4 Temmuz 2021 Pazar

Alfa Romeo - Alfasud

 


Güzel tasarımlı ürünler diyarı İtalya’nın Güney’i ülke geneline göre fakirdir malumunuz. 1970lerde Güney İtalya’da bulunan ve zor koşullarda yaşamakta olan alım gücü görece düşük nüfusu kalkındırmak gayesiyle İtalyan Hükümeti bu fakir bölgede yapılacak yatırımlara büyük teşvik vermiş, Kuzeyli zengin otomobil üreticisi Alfa Romeo da bu trende uyarak Güney bölgesinde fabrika kurup uygun fiyatlı bir halk otomobili üretmeye başlamıştı.

 


Bu otomobilin ismi, Güney kelimesinin İtalyanca’sı olan “Sud”dan gelmekte idi.

Ne yazık ki büyük umut ve hedeflerle üretime giren Alfasud, bitmek bilmeyen teknik sorunları ile kullanıcılarının kabusu olan otomobillerden bir olarak nam saldı.

 

Öyle ki, Alfa Romeo, Alfasud sonrası düştüğü bocalama ve gerileme döneminden 30 yıl boyunca çıkamadı.

 


Yine de 1971-1989 yılları arasında yaklaşık 900.000 adet üretilen ve Alfa Romeo nun satış adeti olarak en başarılı modellerinden biri olarak kabul gören Typ 901 kasa kodlu Alfasud,  Alfa Romeo'nun kompakt segmente adım attığı ilk model olmasının yanı sıra köklü üreticinin ilk önden çekişli modeli olması hasebiyle de İtalyan otomotiv tarihine adını yazdırmayı bilmiştir.

Bir de Benden Dinleyin: Lamborghini LM002

  #otomobilgurmesi ‘nde bugünkü lezzet konuğumuz 1986-1993 yılları arasında yalnızca 328 adet üretilen, 345 mm ile tüm zamanların en geniş t...